Icoana Maicii Domnului cu Pruncul

coana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Sfânta Mânăstire Pissiota, este cunoscută ca find o icoană făcătoare de minuni, impresionând înainte de toate prin faptul că, indiferent unde te afli în sfânta biserică, Maica Domnului priveşte permanent spre tine, amintind simbolic faptul că Maica Domnului, ocrotitoarea tuturor, veghează cu răbdare şi rugăciune viaţa fiecăruia dintre noi, nimeni nerămânănd înafara dragostei şi rugăciunilor ei sfinte.

coana este apreciată nu doar de credincioşii şi pelerinii ce o poartă în suflet, ci şi de criticii de artă, ce recunosc în liniile moi şi culorile blânde mâna de excepţie a portretistului Eustaţiu Stoienescu (1884-1959), autorul acesteia. Chiar dacă maniera de execuţie nu este una clasică bizantină, conform vechilor erminii, frumuseţea acestei icoane şi puterea harului ei, impresionează şi ochii şi sufletul în egală măsură.

ocul acesteia nu putea fi mai bine ales decât aici, la Pissiota, unde biserica însăşi este o fericită îmbinare de stiluri - la fel şi icoana aceasta minunată, zugrăvită pe lemn de stajar, îmbină sentimentul religios cu cel artistic, liniile potretisticii romantice, cu brocatura bizantină a fundalului. Ulterior, icoana a fost restaurată de Gheorghe Eftimiu, ucenicul celebrului pictor Costin Petrescu.


Icoana este aşezată în faţa catapetesmei, în partea stângă a naosului

 

Maica Domnului în cultul ortodox
Paraclisul Maicii Domnului